Selamlar,
Zabbix Summit 2024 dün itibari ile kapılarını açtı ve dünyanın her yerinden bu ürünü destekleyen gönüller ve danışmanlar bir araya geldi.
Sahne tasarımı ve en önde her yerde Zabbix logosunun yanında artık bir Cloud işareti görüyoruz ve yeni ürün olan Zabbix Cloud lanse ediliyor.
Şüphesiz ki açılış konuşmasına Alexei Vladishev de girişi Zabbix Cloud ile yaptı ve sanırım artık Zabbix ürününü SaaS (Software as a Service) modelinde kullanabileceğiz.
Zabbix Cloud Amazon AWS altyapısını kullanarak hizmet verecek ve bunu 5 bölyeyi kullanarak kullanıcılarına ulaştırmayı hedefliyor.
Yıllardır Zabbix ile uğraşanların en büyük sorunları genellikle büyüyen yapılarında mücadele etmek zorunda kaldıkları performans ve hız problemiydi.
Zabbix Cloud ile benim gördüğüm hedeflenen nokta şu olmuş gibi duruyor;
“Siz performansı düşünmeyin onunla biz ilgileneceğiz siz sadece ürünün kullanımına odaklanın” gibi bir nokta oluşturmak ve ürünün kullanım portföyünü arttırmak.
Güzel bir yaklaşım olduğunu söylemek lazım.
Peki Zabbix burada maaliyet hesabını neye göre ve nasıl yapıyor olacak ?
Alexei Vladishev‘in konuşmasında bunu NVPS ve Disk boyutuna endeksli bir hesap ile yaptıklarını görmek mümkün ki zaten üye olduğunuzda da karşınıza çıkan seçeneklerde bu 2 parametre ile ödemeniz şekil alıyor.
Nedir bu maaliyetler kısaca bakalım;
NVPS (Number of Values Per Second) / Zabbix’in saniyede işlediği ve aldığı data miktarı
Disk (NVPS ile doğru orantılı olarak Zabbix’in geçmişte tutacağı data ve buna bağlı ihtiyaç olan disk kapasitesi)
NVPS için maalesef elimizde net bir formulasyon bulunmuyor ancak System information alanında bunu hızlıca kontrol etmeniz mümkün.
Burada bu değeri optimize etmek için iyi bir Zabbix bilgisi ve bununla beraber template, item ve trigger optimizasyonu yapmanız gerekiyor.
Yani kısaca ” ihtiyacın kadar izle ve o kadar NVPS ile sistemi çalıştır diski büyütme ! ” diyebiliriz.
Tabi ki geçmiş de ne kadar trend ve history datası tutacaksınız onun da net olması mümkünse kısa tutulması ödemenizi düşürecek en büyük etkenlerden olacaktır.
1 yıllık bir geçmiş data yerine bunu 3 ay gibi bir süreye indirmek ciddi avantaj sağlayacaktır.
Şimdi gelin Zabbix Cloud sisteminin 5 günlük ücretsiz sürümünü birlikte deneyelim.
Try Zabbix Cloud yazan kısımdan bilgilerinizi girerek aboneliğinizi başlatabilirsiniz. Abone olduktan sonra bir süre bekletiyor ve sonunda size erişiminizin aktif olduğu mail geldiğinde giriş yapabiliyorsunuz.
Create new node diyerek yeni bir Zabbix sistemi kurulumuna başlıyorum.
1-Name: Zabbix erişim url si olarak kullanılacak DNS tanımının yapıldığı kısım aynı zamanda Create ettiğimiz Node adımız oluyor. Ben suleymank.zabbix.cloud olarak tercih ettim.
2-Region: Zabbix’in 5 bölgede sunduğu datacenter lokasyonu oluyor, bize en yakın Frankfurt olduğu için onu seçerek devam ettim.
3-Compute: Oluşturacağımız sunucunun büyüklüğünü seçtiğimiz kısım. En küçük olan sunucuyu Nano olanı seçiyorum.
4-Disk Size: Sunucunun disk kapasitesini belirlediğiniz kısım.
Sağdaki “I’ll try the 5-day free trial” tikini seçiyorum ve ücretsiz olan ürünü test etmek için başlatıyorum.
Create işleminden sonra Node oluşturma işleminin başlaması biraz zaman alıyor. Bunu aşağıdaki progress bar ile takip edebilirsiniz. Ekranın üst kısmında ise Zabbix frontend erişim IP adresi ile şifrenizi görebilirsiniz.
Kısa bir süre sonra sunucu kurulumu tamamlanıyor ve suleymank.zabbix.cloud adresine erişim sağladığımda karşıma Zabbix Cloud izleme sisteminin login ekranı geliyor.
Kurulum ekranındaki şifre ile giriş yapıyorum. Karşımda LTS 7.0.3 sürüm bir Zabbix sistemi hazır bir şekilde beni bekliyor ve kurulum sanırım 3 dk kadar sürdü. 😊
Host ekranından Zabbix host’una göz atıyorum ve normalde alışkın olduğumuz şekilde ekli olmadığını görüyorum.
Zabbix burada kendi sunucusunu sadece 1 item ile izlemenize müsade etmiş ve herhangi bir interface kullanmadan eklemiş.
Bunu latest data ekranından da kontrol ettiğimde sadece NVPS item ile data monitor edebiliyoruz. Yani kısaca bu yapı kendi sunucusunun kapasitesini NVPS değeri ve Cloud paneldeki disk boyutu ile analiz edebiliyor.
Bunun dışındaki tüm risk ve sorumluluk Zabbix Cloud ekibinde demektir. Bu sistemin tüm health ve performans işlemlerinden son kullanıcı sorumlu değil. Bu operasyon tamamen Zabbix Cloud ekibinde demektir.
Şimdi Zabbix Cloud sistemime evdeki lab ortamında oluşturduğum 1 tane Proxy sunucuyu Active Mod‘da ekliyorum. İletişimin güvenli olması için PSK kullanıyorum.
Devamında ise bu Proxy sunucuyu izlemeye alıyorum.
Proxy sunucu restart olduğunda alarmlarını alıyorum ve saat farkı olduğunu fark ediyorum.
Administration sekmesinden Time Zone ayarlarımı düzenliyorum.
Alarm saat bilgisinin düzeldiğini gözlemliyorum.
Zabbix Cloud panel ekranında solda FAQ kısmında bu sistem ile ilgili merak edilen sorular ve cevaplarını görebilirsiniz.
Örneğin Zabbix Cloud sisteminin direkt olarak
- External checks
- ODBC monitoring
- SNMP Trap
İzleme yöntemlerini desteklemediğiniz görüyorum. Zaten Cloud bir sistemde bunların direkt olarak izlenmesi performans kayıplarına sebep olacaktır. Böyle izlemeler için mutlaka bir Proxy kullanarak datanın orada toplanıp ana sunucuya Proxy üzerinden gönderilmesi daha yerinde bir yöntem olacaktır.
Nodes ekranında kurulumunu yaptığınız Zabbix sisteminin ihtiyaç olacak tüm kısımlarını görebilirsiniz.
Zabbix Cloud sunucusuna Local Proxy sunucusundan dig komutu ile sorgu attığımızda gelen cevap yukarıdaki gibidir. Ayrıca sunucunun TCP/10051 portu da açık ve cevap vermektedir. Bu durumda direkt olarak Agent ve Agent2 Active Mode izlemeleri yapabilirsiniz.
Aynı cloud panel üzerinde dakikalar içinde yeni bir Zabbix izleme sistemi aktif etmeniz de mümkün.
Özet olarak;
- Zabbix Cloud Panel Erişimi OTP (One Time Password) ile MFA ektin bir şekilde sunulmuş ve bunu beğendim.
- Zabbix Frontend erişiminde default login işlemlerinde mutlaka TOTP kullanmak yerinde bir güvenlik sıkılaştırması olacaktır. Nasıl yapılır makalesi burada.
- Ücretlendirme politikası bütçe ve almak istediğiniz hizmet kalitesine göre değişir ancak böyle bir ürünü yönetecek seviyede bilginiz yoksa performance ayarlarını Zabbix Cloud ekibine emanet ederek yolunuza devam edebilmek hiç bilmeyenler için güzel bir alternatif olacaktır.
- Ayıca büyük bir yapınızı Zabbix Cloud sistemine taşırken mutlaka optimizasyon yapmanızı ve yüksek ücretler ödememek için profesyonel kişilerden destek almanızı öneririm.
- Ürün ile ilgili geri bildirimler kullanıcı sayısı arttıkça community üzerinde yazılacak ve bizler de gerekli + ve – değerlendirmelerimizi o zaman daha net yapmış olabileceğiz.
Zabbix 7 Monitoring Eğitimi (16+ Saat) ile pratik yapmak ve yeteneklerinizi geliştirmek isterseniz bloğumdaki indirim kuponlarını kullanabilirsiniz.
Başka bir makalede görüşmek üzere, hoşça kalın.