Solarwinds Orion Groups

By | 6 Ocak 2022

Merhaba,

Bu makalemizde Solarwinds Orion üzerinde bulunan Node’lar için gruplama ve Dynamic Group özelliğinden bahsediyor olacağım. Bu özellik bize ileride Map oluşturma ve IT Envanterimizi görsel olarak takip etmek istediğimizde kolaylık sağlayacaktır.

Öncelikle Group mantığına kısaca değinmek gerekirse şöyle örnek verebiliriz. Yapımızda HP marka Switch cihazların olduğunu varsayalım ve bunların her birini bir grup içinde toplamak isteyebiliriz bunu manuel olarak oluşturduğumuz bir grup içine atarak yapabiliriz. Bu işleme Manuel Grup oluşturma diyoruz. (Büyük yapılarda manuel işlemler genelde hata çözmek için sıkıntı çıkartmaktadır.)

Dynamic Grup kavramı ise oluşturduğunu grup içerisine o gruba ait objelerin otomatik olarak eklenmesini istersek karşımıza çıkmaktadır. Örneğin Vendor (Üretici) HP marka olan Switch cihazları her zaman HP_Switch grubunda olsun ve yeni bir HP Switch Node eklenirse de otomatik olarak bu gruba dahil olsun dersek bu noktada Grupların içine Dynamic Query’ler eklememiz gerekmektedir.

Bu yaklaşımı sadece Node ve fiziksel cihaz bazlı düşünmemek gerekiyor. Bunu Application, Servis ve diğer tüm izleme objeleri bazında da düşünebiliriz.

Sözü fazla uzatmadan bir Gruplama şeması oluşturalım.

Öncelikle Settings > All Settings altından Manage Groups sekmesine tıklıyorum.

Karşıma çıkan ekranda herhangi bir Group olmadığı için Add New Group diyerek yeni bir Group oluşturuyorum.

Name kısmına Group için bir isim veriyorum ve Description tanımlaması yapıyorum.

Sağ alt kısımdan Create Group diyerek Grup tanımlamamı yapıyorum. Bu noktada istersek soldaki Available Object altından manuel olarak Grup içine Objeleri atabiliriz ancak biz Dynamic olarak bu işlemi yapacağız.

Oluşturduğum Group objesi seçili iken onun altına bir Grup daha oluşturmak için Add New Group diyerek yeni bir Group oluşturarak ilerliyorum. Buradaki amacım tepedeki Ana Grup altında Network, Sunucu, Firewall adlı bazlı alt gruplar ile objeleri sergilemek.

Alt Grup için ise Network adını veriyorum ve Description tanımına Network cihazları yazıyorum.

Şimdi Network Cihazları Grubu için Add Dynamic Qurey diyerek dinamik bir obje ekleme tanımlaması yaparak devam ediyorum.

Dynamic query object name: bu kısımda ekleyeceğimiz Query için bir isim tanımlaması yapmamız gerekiyor ben Switch_HP adını veriyorum ve markası HP olan Switch’leri bu gruba toplamak istiyorum.

Dynamic query: bu kısımda ise görselden de anlaşılacağı gibi Vendor (Üretici) = HPE olan objeler için bir Query tanımlaması yapıyoruz. Preview diyerek buna uygun olanları alt kısımda eklemeden önce görüntüleyebiliyoruz. Devamında ise SAVE diyerek kaydediyorum.

Oluşturduğum Switch_HP Dynamic Query objesi yukarıdaki gibi eklendi. Şimdi devam edelim ve bir Dynamic Query daha ekleyelim. Add Dynamic Query diyerek devam ediyorum.

Aynı şekilde şimdi de Vendor (Üretici) = PLANET marka Switch cihazları için bir Dynamic Query tanımlaması yapıyorum.

Tanımladığım iki tane Dynamic Query objesi de yukarıdaki gibi görünüyor.

CHN_IT (Ana Grup) > Network (Alt Grup) olacak şekilde tanımlamalarımızı yaptık Network Grubunun detaylarında yukarıdaki gibi 2 adet Dynamic Group objesi görünüyor.

Bu şekilde ana grup ve alt grup tanımlamalarını tamamladım. Ana grup altında Network ve Sunucular adında iki tane alt grup oluşturdum ve içerisine Dynamic Query kullanarak obje eklemelerini tamamladım. Manage Group altında tüm Parent ve Child group objelerim görünüyor ve bunların dynamic query’lerine tıkladığımda içerisindeki objeleri de bana gösteriyor.

Tüm Dynamic Query objelerim sorunsuz çalışıyor.

Parent Group objem ve altında Child olarak Sunucular, Network ve Firewall olarak toplamda 3 tane group yukarıdaki gibi tanımlamaları tamamlandı. Şimdi Servers yazan Dynamic Query objesine göz atalım.

Servers Dynamic Query objesini ise Node Category parametresini kullanarak çekiyorum ve Category’si Server olanları bu gruba dahil ediyorum.

Tüm Parent ve Child Group tanımlamalarım ve içerisindeki Dynamic Query tanımlamaları tamamladı.

Bu makalemizde Solarwinds Orion üzerinde Grup tanımlamalarına ve oluşturulan grup objelerine Dynamic Query ile obje eklemeyi anlatmaya çalıştım. Devam eden makalelerde bu grupları kullanarak görsel dashboard’lar ve map’ler hazırlıyor olacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir