Merhaba,
Bu makalemizde Zabbix Proxy kurulumundan bahsediyor olacağız. Nedir bu Zabbix Proxy derseniz detaylara dokümandan bakabilirsiniz. Linki burada.
Kısaca açıklamak gerekirse uzak lokasyonlardaki yani merkezinizin dışında bulunan noktalardaki monitoring işlerini Zabbix Proxy ile yapıyoruz. İstanbul merkezde bir şirketimiz var diyelim merkezde bulunan tüm sunucu ve sistemleri bir tane Zabbix kurarak izlemeye aldık ancak Tokat ilindeki şubemizdeki cihazları izlemek istersek ne olacak ? İşte bu noktada uzak lokasyondaki yere bir tane Zabbix Proxy kuruyoruz ve o da bulunduğu bölgede izlemeyi yaparak Merkez Zabbix’e dataları gönderiyor.
Zabbix 6.0 kurulumunu okumak isterseniz makalesi burada. Biz şimdi şemamıza göz atalım.
Proxy yapılandırmasında 2 Mode bulunuyor birisi Active diğeri Passive aynı ajan iletişim yönteminde olduğu gibi. Active Mode default da açık olarak geliyor isterseniz Passive Moda geçebilirsiniz. 10051 Portu üzerinden Merkez cihaza dataları gönderiyor.
Ana sunucu üzerindeki Zabbix versiyonu kontrol edelim ve ona uygun bir Zabbix Proxy yapılandıracağımız için doğru Repo ile kuralım. Bizim Merkez sunucumuzda Zabbix 6.0 sürümü mevcut.
Şimdi Proxy sunucumuza geçmeden kullanacağımız işletim sistemine göre komutlarımıza bakalım. Bizim Proxy sunucumuz Ubuntu 20.04 LTS ve tüm güncellemeleri tamamlandı.
Repository ekleyerek işlemlerime devam ediyorum.
Komutları sırası ile uyguladım.
Proxy kurulumunda 3 tane database seçebiliriz.
- zabbix-proxy-mysql
- zabbix-proxy-pgsql
- zabbix-proxy-sqlite3
Ben seçimimi yönetimi kolay olması için sqlite3 olarak belirledim. Sebebine buradaki makaleden bakabilirsiniz.
Devamında Proxy konfigürasyon dosyamı açıyorum.
Server yazan kısma Ana Zabbix IP adresimi yazıyorum.
Hostname yazan kısma ise Proxy makinesine verdiğim ismi yazıyorum. Burada verdiğim isimin aynısını GUI panel de Proxy yapılandırmasında kullanacağım o yüzden not ediyorum.
Server=192.168.1.100
Hostname=Tokat-Proxy-1
DBName=/tmp/zabbix_proxy.db
DBUser=zabbix
Sqlite3 için database yapılandırması yapılmamakta bunun için sadece DBName yazan kısma /tmp/zabbix_proxy.db yazmamız gerekiyor. DB password alanına birşey yazmıyoruz.
Devamında Proxy servisimi kontrol ediyorum ve enable ederek başlatıyorum.
systemctl enable zabbix-proxy --now
systemctl start zabbix-proxy
Proxy ana makineye TCP 10051 portundan erişiyor demiştik şimdi Proxy den Ana makineye doğru bir Telnet atalım ve Network olarak bir problem var mı kontrol edelim. Sorun yok bağlandı.
Artık GUI panelden Proxy yapılandırmamızı yapabiliriz.
Create Proxy diyerek devam ediyorum.
Proxy Name yazan kısma Proxy konfigürasyon dosyasında verdim HostName adını veriyorum ve Proxy IP adresini yazarak Add diyorum.
Proxy ekleme işlemim tamamlandı. Ancak henüz data akışı başlamadı kısa bir süre bekliyorum.
Proxy üzerinden log akışına göz atıyorum herhangi bir sorun görünmüyor.
Evet data gelmeye başladı. Artık bu lokasyon için cihazları ekleyebiliriz ve Proxy üzerinden monitoing yapabiliriz.
Asıl önemli konu Proxy de bir sunucu ve öncelikle kendisini monitör etmesi gerekmekte ki devamında biz ondan diğer cihazları monitör etmesini bekleyelim.
O yüzden şimdi Zabbix Agent2 kurarak Proxy makinesinin kendisini izlemesini sağlayacağız. Agent2 neden kuruyorum derseniz Zabbix en yenilikçi ajanı olduğu ve Go dili ile yazıldığı için bunu tercih ediyorum normal ajan da kurabilirsiniz tercih tamamen size ait.
Zabbix Agent-2 Kurulumu
Proxy üzerinde Zabbix repository zaten mevcuttu o yüzden sadece ajan kurulum komutunu yazmamız yeterli olacaktır.
Proxy sunucuma bağlanıyorum.
Komutumu uyguluyorum.
Ardından Agent konfigürasyon yapılandırması için dosyasını açıyorum.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur Proxy makinesi sunucu üzerine Agent kurduk ve kendisini izlemesini istiyoruz o yüzden Server ve Server Active yazan yerlere 127.0.0.1 localhost veya 192.168.1.150 Proxy kendi IP adresini yazmamız gerekiyor.
Devamında Agent-2 servisini başlatıyorum.
Aynı bir Host ekler gibi Proxy makinemi de eklemem lazım ki ilgili template ile eşleşsin ve monitoring başlasın.
İsmini veriyorum ve ilgili Template seçimlerini yapıyorum. Burada da önemli nokta şudur en altta bulunan kısımdan biz Proxy seçimimizi yaptık ve Interface kısmında yine 127.0.0.1 IP adresini verdik. Yani Proxy tarafından monitör edilecek olan Host yine kendisi olduğu için localhost IP Adresini kullandım.
Proxy ekleme işlemini tamamladık şimdi data akışına bakalım.
Agent availability de yeşil oldu.
Latest data ya baktığımda Proxy makinesi üzerindeki kaynakları ve tüm dataları artık görebiliyorum.
Bir makalenin daha sonuna geldik. Bu makalede Proxy yapılandırmasını yaptık ve
Proxy monitoring için kendi üzeirnde Agent-2 yapılandırdık. Umarım faydalı olmuştur.